Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-KUTYULÓDÁS 1.-Kutya a családban

article preview

Én magam is kutyás vagyok. Bodza kutyánk 2 éves volt, amikor kislányunk érkezett hozzánk. Nagyon fontosnak tartom, hogy továbbra is egységben, avagy "falkában" éljünk együtt, azonban sokszor tapasztalom, hogy a kutyáktól egész egyszerűen megválnak sokan mikor érkezik a baba.

Yvette tapasztalatának köszönhetően sok kisbabás-gyerekes családnak (is) segített már a kutyanevelési kérdésekben ( ő úgy fogalmazná, hogy a gazdit neveljük elsősorban, majd ő tanítja meg a kutyusát mindenre, ami egy kiegyensúlyozott kutyás családhoz szükséges)

Fogadjátok sok szeretettel egy cikkét:

 

 

Simogatás avagy szőrhúzogatás

Minél hosszabb egy kutya szőre, annál vonzóbb a gyermek számára. Mint a kisfiúknak a lányok haja, ha fel akarják hívni magukra a figyelmet. Az érintés, a simogatás, az ölelés lételemünk. Fontos a megismerés céljából. A babák kedvenc hobbija anyu vagy apu szájába nyúlkálni, vagy a 220-ba, vagy az ici pici pöszöket a földről feltakarítani majd ismét elszórni. Kivédhetetlen, hogy ne akarjon belenyúlni a kutya orrlyukába, vagy megfogni a nyelvét, vagy megsimogatni a szőrét, azaz belemarkolni, és többé nem ereszteni. Ahogy az embereknek kellemetlen érzéssel párosul mindez, még akkor is, ha egy hét-nyolc kilós mini csoda teszi az egy-két centis ujjaival, úgy az állatoknak is kell önfegyelem, hogy mindezt morgást nélkül, végig tűrjék. A fájdalmas szeretetet akkor hagyja morgás nélkül a kutya, ha elfogadja legkisebb falkavezérét, azaz tiszteli, bízik benne, és hűséges hozzá.

Ha a kicsi szeretné átvenni simogató teendőnket, eleinte együtt tegyük mindezt. Ne hagyjuk, hogy egyedül kezdeményezzen. Tegyük a kezünket, a gyerek kezéhez, mutassuk meg neki, milyen a gyengéd simogatás, vezessük a kezét, amennyire hagyja, és közben érezze jelenlétünk, illatunk a kutya. Így ha bármi történik, te kéznél vagy. Egy apró morgás elég, hogy a simogatásnak véget vess, és a falka kizárást elkezd. A kutya legapróbb morgása is tiltott a családban, következménnyel jár.

A kisfiam amióta az eszét tudja fülmániás. Beszélni még nem tudott, de, hogy szeretlek, azt mindig egy fülizéssel jelezte. Bügyürgeti ebben a helyzetben a szeretet lény fülcimpáját. Puszi helyett is fület bizserget. Már négy és fél éves de még mindig a fülizés nyugtatja meg. Persze soha nem a sajátja. Mivel kutyáink füle a miénknél jóval nagyobb lehetőségeket rejtegetett, és mindegyiket nagyon megszerette, ők se maradhattak kivételek. A legtöbb kutya rosszul tűri, vagy nem is hagyja magát, ha meghúzzák, vagy hosszú ideig birizgálják a fülüket. Mirkó nem várt fülmániáját először én vezettem be a kutyák tárházába, és csak utána hagytam a fiamnak. A gazdinak érdemes az erőteljes simogatás mellett, az eb fül húzogatását is belecsempészni a szeretet eszköztárába. Ha az állat ezt is megszokja, elképzelhető, hogy kutyátok dorombolni is megtanul. Legalábbis Palacsinta annyira belazul a fülizéskor, hogy hullámzó hangon szinte dorombol, miközben fejét oldalra döntve hevesen nyomja bele, Mirko birizgáló tenyerébe.

Milananak, a kislányomnak, nem elég csak a fül. Ő szőröstül-bőröstül szereti a kutyákat. Így ha a faránál éri, meglovagolja, ha elölről megpuszilja.

Az igaz barátság és a változás jelét akkor láttam, amikor kislányom egy év három hónaposan meglágyult. Odaült két kedvencünk közé és felváltva jobbról balról szedegette a száraz tuja leveleket a kutyák szőréből. Olyan türelemmel, olyan gondoskodással, amit korábban nála sose láttam. Nem is tudom mi hatott meg jobban a rögtönzött gyermeki kutyakozmetika vagy, hogy ezt a figyelmességet, megint a kutyáim érték el nála. Mire az ebek mindent eltűrtek, a durva szeretetből lágy gondoskoskodás lett.

Ha kíváncsi vagy, mit csinálj, ha a kutya morgással reagál a kicsi közeledésére, kattints erre a videóra:

https://kutyafuttaban.hu/2020/03/28/hatasos-szidas/

 

Sok szeretettel,

 

Putnik-Mayer Yvette

 

A Kutya kötelességed, ha jön a baba és a

Gazdiképző szerzőjétől, valamint a www.kutyafuttaban.hu írójától.

 

 

 

 
 


Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 23434
30 nap: 4187
24 óra: 50