Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOG-as kérdések

article preview

Egyik „ok”, amiért felkeresnek a szülők, hogy mit lehet tenni a fogzás kellemetlenségeinek csökkentése érdekében, valóban segíthet a babamasszázs ebben is?

 

Ebben a cikkben a fogzás folyamatáról fogok írni egy komplett összefoglalót, illetve olyan bevált praktikákat is megosztok veletek, melyekkel könnyebbé tehetitek babátok számára- eme átmeneti de kellemetlen időszakot -az egész család nagyobb nyugalma érdekében.

 

Fogzás alatt a csecsemők, kisgyermekek tejfogainak előtörését értjük. Fogváltás során ezeket fokozatosan felváltja a felnőttekére jellemző fogsor. A fogak elengedhetetlenek a táplálkozás folyamatához, és így a megfelelő fejlődéshez is. Azonban a fogaknak a rágáson és a táplálék megragadásán kívül egyéb funkciójuk is van. A beszédhangok képzésének részesei, emellett esztétikai szerepet is betöltenek a modern társadalmakban. Így a megfelelő fog és szájhigiénié hosszú távon befolyásolhatja a gyermek életét

 

 

A fogzás fogalma, folyamata

 

A csecsemők első foga 6-7 hónapos korukban bújik ki. Ez megtörténhet korábban vagy akár később is, az átlagtól több, 1-5 hónapos különbségek is előfordulhatnak. A fogzás folyamata a 6. és a 24. hónap közé szokott esni, és egy 20 fogból álló zárt fogsort eredményez. Először az alsó metszőfogak, utoljára a hátsó őrlőfogak törnek elő. A tejfogak színe kékesfehér, míg a maradandó fogaké sárgásfehér. Ebben az időszakban célszerű, ha a gyermek olyan ételeket kap, melyek rágásra késztetik. A táplálék pépesítése 1 éves kortól fokozatosan elhagyható.

 

A fogzás időszakában a kellemetlen érzést, fájdalmat a foggyökerek növekedése okozza. A fájdalom a legtöbb esetben addig tart, amíg a növekedés során az első fogak élei áthatolnak az érzékeny fogíny felszínén. Ez az ismeretlen érzés gyakran nyugtalanná és ingerlékennyé teszi a babákat. A nagyőrlő fogak növekedése még több kellemetlenséggel járhat, ugyanis ezek a legnagyobb tejfogak.

 

 

Megjelenik

 

Kihullik

 
 

alsó

felső

alsó

felső

Középső metsző

5–8. hónap

6–10. hónap

6–7. év

7–8. év

Szélső metsző

7–10. hónap

8–12. hónap

7–8. év

8–9. év

Szemfog

16–20. hónap

16–20. hónap

9–11. év

11–12. év

Első őrlők

11–18. hónap

11–18. hónap

10–12. év

9–11. év

Hátsó őrlők

2–3. év

2–3 év

11–13 év

9–12. év

A táblázat mutatja, mely fogak mikor bújnak elő, illetve hullanak ki

 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a fogzás időszakában az egészséges csecsemőnél?

Minden baba másként reagálhat a fogak áttörésére. Van olyan baba, aki napokkal korábban már nyűgösebb, egy sor tünetet produkál és van olyan gyermek, aki észre sem veszi a fogak áttörését, csakis a babamosoly mutatja meg az újabb fehéredő kis fogacskát. A fogcsírák már az első hónapokban növekedésnek indulhatnak, amikor is a fogíny már érzékenyebb lehet, de a fogínyen még látható jel nincs, vagyis a baba fogínye kezdetben még nincs megduzzadva.


 

 • A baba több figyelmet igényel, nappal bágyadtabb, nyűgösebb lehet. Amikor egyre több inger éri a babát nappal, a fogzást is nehezebben viselheti, mert a látnivalók, játék, nappal a fájdalomról könnyebben elterelheti a figyelmét. Éjszaka azonban lehet gyakori ébredés és nyugtalan alvás.

 • Az éjszakai nyugodt alvást felváltja a nyugtalanság: többet sír éjszaka, fájdalmasan felsikolt álmában vagy nyöszörög. Kevesebb lehet a baba alvásigénye. Főként nappal aludhat kevesebbet és reggel korábban ébredhet. Ez mindig átmeneti időszak, ami néhány napon belül rendeződni szokott.

 • A fogíny érzékenysége miatt a baba arca könnyen kipirosodhat és melegebb is lehet a szokásosnál.

 • Piros, duzzadt íny

 • Fogzás során az áttörésben lévő fog környékén kellemetlen érzés jelentkezhet. Kísérheti mérsékelt hőemelkedés, amely azonban inkább a fogzást kísérő fokozott anyagcsere állapot velejárója, és nem magáé a fogzásé.

 • Orra könnyen eldugulhat vagy vizes orrfolyás nehezítheti a baba alvását. (kb 6 hónapos korukig orrlégzés jellemző) Szükség esetén használj tengervizes oldatot, masszírozd át a baba arcát és szívd le a baba orrából a váladékot.

 • Intenzív nyálzás. Tipp: Naponta többször megmosni a baba arcát tiszta vízzel és szárazra törölni (fokozott nyálzás következtében bőre is érzékenyebbé válhat) Szükség esetén bőrvédő krémet is alkalmazhatsz, amivel alvási időszakban vékonyan bekenheted a baba bőrét. Ébren nem javasolt, mert könnyen bekerülhet a krém a baba szájába.

 • Hígabb, gyakoribb kaki. A széklet nem csak hígabb lehet, de bűzösebbé is válhat. A baba orrfolyása nyálkásabb székletürítést is eredményezhet. (naponta 3-5 alkalommal, ha ennél gyakoribb a székletürítés, akkor fertőzés okozta hasmenése lehet a babának, orvoshoz kell vinni)

 • Fogínyérzékenység, fájdalom. Az érzékenyebb fogíny miatt a baba átmenetileg elutasíthatja a szoptatást vagy a tápszert. Előfordulhat az is, hogy a baba fogzási fájdalmát éppen a szoptatás csillapítja. Próbáld meg gyakrabban kínálni nappal kisbabád anyatejjel. Tápszerrel táplált baba esetében javasolt a tápszert pár napig kanállal vagy pohárból adni a babának. Figyelj arra is, hogy a tápszer ne legyen túl meleg, hiszen a melegebb hőmérséklet még jobban irritálhatja az érzékeny baba fogínyt. A hozzátáplálási időszakban részesítsd előnyben a hígabb állagú és hűvösebb hőmérsékletű ételeket. De az is előfordulhat a darabosabb ételt eszi meg a gyermek szívesebben, amíg át nem töri a kis foga a fogínyét. Éjszaka, álmában nyugodtabban ehet.

 • Gyakran kaphat a füléhez, hiszen a fogzási fájdalom a legtöbbször a fülbe sugárzik ki (Mindenképpen lássa a gyermekorvos is a baba fülét, mert ha mindent rendben talál, csak akkor lehetsz biztos abban, hogy a fog okozza!)

 • Az áttörés kapcsán kék elszíneződés (kis vérömleny), kisebb helyi vérzés is felléphet, azonban ennek finom helyi dörzsölése gyorsan megszüntetheti a panaszokat

 • A baba köhöghet nappal és éjszaka is, ha a nyálzás fokozott és könnyen félrenyeli.

 • Hányás jelentkezhet, ha a baba sokat nyúl a szájába.

 • A kisbaba rágási-harapási kényszere fokozottá válik. A baba gyakran rágja, harapdálja saját kezeit vagy különböző tárgyakat. (ez nem minden esetben tulajdonítható a fogzásnak, hiszen a legtöbb baba az első hónapokban mindent a szájába vesz és megkóstol)

 • Intenzívebb nyáltermelés, mely pofija illetve popsija kipirosodását is eredményezheti.

 • A baba étvágytalanabb, gyakran elutasítja az anya mellét és más ételeket is az ínyfájdalom miatt. (Fogzási időszakban nem javasolt az új ízek bevezetése, próbáld kedvenc ételeivel kínálni gyermeked a nehezebb napokon és készítsd kicsit hígabb állagúra és hűvösebb hőmérsékletűre az ételeit.)

 • Csökken a folyadék fogyasztás szintén az ínyfájdalom miatt (kiskanál, pohár, itatópohár javasolt, ami kevésbé irritálja az érzékeny fogínyt).

 • Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia oldalán is olvasható tanulmányban azt is leírták, a legerősebb tünetek az elülső fogak kibújásakor, 6-16 hónapos kor között jelentkeznek, nagyobb korban a fogzás már ritkábban okoz panaszt.

A fogzási időszak a baba és az édesanya számára is kellemetlenebb lehet. A kisbaba nyugtalansága, nyugtalan alvása az anyát is kimerülté teheti. Ha te is hasonló helyzetben vagy, fontos, hogy fordíts időt a pihenésre. Pár napig aludj kisbabáddal együtt akár napközben, hogy több energiád legyen. Ha van lehetőséged, kérj segítséget párodtól, nagyszülőktől, akik pár napig a háztartási munkába, főzésbe be tudnak segíteni.

 

 

Hogyan enyhítsük a fájdalmát? Mire figyeljünk még?

-Ha a kisbabád sokat nyálzik, figyelj rá, hogy a szokásosnál több folyadékot, vizet fogyasszon. Ha a fogíny érzékenysége miatt nem szívesen iszik folyadékot, akkor itasd többször kiskanál vagy pohár segítségével.

-Kenj védőkrémet a baba állára, nyakára, és mellkasára, így megelőzheted, hogy a fokozott nyáltermelődés érzékennyé tegye a baba bőrét, esetleg kiütések jelenjenek meg rajta. Kerüld a nedves törlőkendő használatát, mert tovább irritálhatja kisbabád bőrét. elegendő, ha a fokozott nyálzás időszakában naponta többször megmosod az arcát tiszta vízzel és szárazra törlöd, szükség esetén be is kenheted.

-A baba ruháit is javasolt naponta többször átcserélni, ha nagyon átnedvesedik, vagy hasznos kiegészítő a nyálkendő is.

A fogzás tüneteinek csökkentésére több mód is létezik! Előfordulhat, hogy több módszert is ki kell próbálni a fogzási fájdalom csillapítására, mire megtalálod a kisbabád számára legmegfelelőbbet. Összegyűjtöttem neked azokat, amik hatékonyan segíteni fognak nektek!

 

-Hűtőbe/fagyasztóban lehűtött vizes textilpelust ujjadra csavarva, közvetlenül az ínyét masszírozni igény szerint

-Arc masszázs részeként ismert fogások fájdalomcsillapító és lazító hatásúak, nem mellesleg közvetlenül masszírozzuk a duzzadt ínyt, mely jóleső érzés a babának

-Etetőháló hideg/hűtött már bevezetett gyümölccsel

-Rágómaki, Sophie zsiráf

-Hűthető rágókák, karikák, stb…

-Ginzeng tartalmú krémeket is ajánlják, ezzel azonban fenntartásaim vannak

-Kapható végtelen mennyiségű fájdalomcsillapító foggél (dentinox, dologél, gengigél, bebble, weleda, anaftin baby, stb..) ezeket tényleg csak akkor használjuk ha nagyon szükséges figyelembe véve az egyes termékek lidokain tartalmát….

 

Fogápolás

A fogmosást az első fogak előtörésekor, speciális módon lehet elkezdeni. Ebben a korban ez általában úgy történhet, hogy a szülő langyos vízzel megnedvesített gézlappal finoman végigtörli naponta egyszer-kétszer, általában az esti fürdetéskor a gyermek fogait. 6-9 fog esetén a csecsemő kezébe speciális gyermekfogkefe adható, hogy azzal játszva gyakorolja a megfelelő mozdulatokat (ebben a korban amúgy is szívesen tanulnak utánzás útján új dolgokat). Nagyobb gyermekeknél (3 éves kor felett) célszerű ilyenkor a szülőnek a gyermekkel együtt a tükör elé állni. Azonban 6-7 éves korukig nincs megfelelő kézügyességük a helyes fogmosás kivitelezéséhez, ezért a szülőnek át kell venni a fogkefét, hogy segítsenek befejezni a tisztítást.

A 12 év alatti gyermekeknek tilos felnőtt fogkrémet adni annak túl magas fluortartalma miatt!

A túl hosszú ideig tartó cumizás vagy ujjszopás (cumizás 2 éves korig, az ujjszopás mindig káros) a fogak elhelyezkedésének torzulását, eltávolodását okozhatja, és az állcsont fejlődését változtathatja meg. Ez akadályozza a megfelelő illeszkedést és rágást, a későbbiekben beszédhibát eredményezhet, és korai fogszabályozást tehet szükségessé.

 

 

Megelőzés

A fogszuvasodás elsődleges megelőzése a fogmosás mellett fluor szedésével is segíthető. Erre a célra helyileg (pl. fluoridos fogkrémek, rágó-gumik és szájöblítők) és az egész szervezetben ható készítmények is rendelkezésre állnak. A rendszeres bevitel egész életünkben javasolt, elsősorban a lokális formában (fogkrém). 12 év alatti gyermekeknél azonban ne használjunk fluoridos fogkrémet, vagy speciális, alacsony fluortartalmút válasszunk. Fontos megjegyezni, hogy a fogszuvasodást nem a fluor hiánya okozza, így önmagában nem elegendő a megelőzésre. Általános ajánlás, hogy elégtelen fluoridbevitel esetén a fluorpótlást a gyermek már születésétől, de legalább 6 hónapos korától megkapja egészen 14 éves koráig (ez 3 és 7 éves kor között a legfontosabb, ugyanis ebben az időszakban történik meg a fogak mineralizációja), vagy akár élethosszig is. A fluorid prevenció teljes mértékben a szülő felelőssége, de minden esetben konzultáljon fogszakorvossal a megfelelő kivitelezés lehetőségeiről!

 

 

 

 

Forrás: semmelweis.hu, nutriklub.hu, update.com, pediatrics.aappublications.org

 
 


Utolsó kép


Képgaléria


Facebook

Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statisztika

Most: 1
Összes: 49456
30 nap: 2054
24 óra: 91