Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ölelés világnapja

Július 4- Az ÖLELÉS világnapja

article preview

Virginia Satir családterapeuta szerint naponta négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz, tizenkettő a fejlődéshez, mások szerint napi tizenhét érintésre van szüksége az embernek, de igazából nem a számok adják a lényeget.


 

Nem is gondolnánk, mennyi jelentősége van magának az ölelésnek! Az ölelésnek számos jótékony egészségügyi és pszichológia hatása van. Lássuk ezeket:

  • Biztonságot és óvást fejez ki, amikor átöleled a másikat, ha önzetlenül és feltétel nélkül szeretsz valakit, akkor állandóan pozitív energia fog átjárni.

  • Viselkedéskutatók megállapították, hogy az ölelés az egyik leghatásosabb feszültséget kezelő eszköz. Ez a fajta rendszeres testi kontaktus ugyanis képes alacsonyabbá tenni a vérnyomást, mivel a fizikai gyengédség gondoskodik arról, hogy csökkenjen a vérben található káros stresszhormonok szintje.

  • Az ölelés az egyik legbensőségesebb mozdulat két ember között. Sokan emlegetik jótékony hatását, mint például csillapítja a fájdalmat és gyógyító erővel bír, továbbá növeli az önbizalmat, biztonságérzetet és erőt ad, valamint sikerül legyőzni általa a félelmet.

  • Az fiziológiailag kimutatható, hogyha naponta néhány percen keresztül érintkezünk azokkal, akik számunkra fontosak, legyen az a párunk, a gyerekünk, a szüleink, akkor az immunrendszerünk dupla intenzitással működik

  • Amibe belenövünk, az lesz számunkra a természetes. Vannak nagyon bújós, simogatós családok, amelynek tagjai gyakran megölelik egymást, spontán egymáshoz érnek, mások tartózkodóbbak. Gyerekkorunkban alakul ki bennünk egy természetes igény az érintésre.

  • Az érintés a legjobb lehetőség akkor is, ha meg akarunk nyugtatni valakit. A csecsemőkori érintéseknek pedig óriási szerepe van a kötődés kialakulásában, ez az alapja az egyén életében minden későbbi kapcsolatnak. Itt jön képbe a babamasszázs, mely szereteted tökéletes kifejeződése kisbabád felé. Amikor arról beszélek, hogy a babamasszázs jóval többről szól, mint annak fizikai jótékony hatásai-mely persze igenis nem elhanyagolható- épp erre utalok.

  • Fokozza a bizalmat, csökkenti a szorongást, félelemérzetet és a fájdalomérzetet, valamint enyhíti a stressz hatását.

  • Az ölelés jelenti a közelséget, a melegséget az emberi kapcsolatokban, tehát a szeretet egyik legbelsőségesebb kifejezője. Erősíti a kapcsolatokat, biztonságérzet ad, valamint elmélyíti az összetartozás érzését is. Az ölelés a kommunikációnak egy formája, kifejezhetünk vele azt, amit nem tudunk szavakba foglalni.

  • Az ölelés lecsendesíti a lelket, megnyugtat, és egy pár pillanatra el tudja feledtetni a körülöttünk lévő dolgokat, a problémáinkat.


 

Az ölelés a kommunikációnak egy olyan formája, amivel egyszerűen bármit kifejezhetünk, amit nem tudunk, vagy egyszerűen csak nem akarunk szavakba önteni, és persze, ami az ölelésben az egyik legjobb dolog, hogy sosem marad viszonzatlanul.

Ölelj gyakrabban:)

 

https://www.youtube.com/watch?v=LU5OauL_soU


 


 

Forrás:

noiportal.hu

eletszepitok.hu

Az ölelés pszichológiája


 

 
 


Képgaléria


Facebook

Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Statisztika

Most: 1
Összes: 26207
30 nap: 2566
24 óra: 70